Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verhouding tussen cos x en cos 1/2x

Hallo,

De volgende (deel)opgave kom ik niet uit:
Van een getal x in het eerste kwadrant is gegeven cos x = 5/13. Bereken (naast sin x, tan x, sin 2x en cos 2x) cos 1/2x.

Van cos 1/2x heb ik geprobeerd een halveringsformule te maken via cos (x - 1/2x), maar dat leidt tot cos 1/2x = 12/8.sin 1/2x. Verdere halveringsformules zijn mij onbekend. Er zou 3/13(wortel 13) uit moeten komen.. Hoe?

Groet

Robert
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 18 december 2006

Antwoord

Op je formulekaart staat de formule cos(2x)=2cos2(x)-1.
Omschrijven levert cos2(x)=1/2(cos(2x)+1)
Vervang 2x door u en x door 1/2u, dan krijg je: cos2(1/2u)=1/2(cos(u)+1), dus
cos(1/2u)=±Ö(1/2(cos(u)+1)) (+ of - teken afhankelijk van het kwadrant)
cos(u)=5/13 invullen levert Ö1/2(5/13+1)=Ö9/13=3/Ö13=3/13Ö13

hk
maandag 18 december 2006

 Re: Verhouding tussen cos x en cos 1/2x 

©2001-2024 WisFaq