Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eieren in een mandje

Ik heb een vraag. Zou U het aan de hand van een opgestelde wiskunde vergelijking willen beantwoorden.

Het is een soort raadsel. Er is een aantal eieren in een mand.
Persoon 1 haalt de helft van de eieren en een halve ei eruit.
Persoon 2 haalt de helft van de overgebleven eieren en een halve ei eruit.
Persoon 3 haalt de helft van de overgebleven eieren en een halve ei eruit. Er blijft niks over.

Hoeveel eieren waren in het begin in de mand ?

Imp.
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 28 oktober 2001

Antwoord

Noem het aantal eieren x.
0,5(0,5(0,5x-0,5)-0,5)-0,5=0
0,5(0,25x-0,25)-0,5)-0,5=0
0,125x-0,125-0,25-0,5=0
0,125x-0,875=0
0,125x=0,875
x=7

Persoon 1
7 3,5+0,5 = 4

Persoon 2
3 1,5 + 0,5 = 2

Persoon 3
1 0,5 + 0,5 = 1

WvR
zondag 28 oktober 2001

©2001-2024 WisFaq