Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ingeklede vergelijkingen

hi sorry nog een vraagje
twee kapitalen verschillen euro 5000 : 7% van het grootste is Euro 260 meer dan 10 % van het kleinste
bereken beide kapitalen
ik heb x en x+5000
(x+50)7 + 10x + 260 = 0
7x +350 + 10 x +260 = 0
17x + 510 = 0
x = 30.
maar ja als ik x in vul klopt ie niet dus kunnen jullie me vertellen wat ik verkeerd doe bedankt jullie zijn great

joshua
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 15 december 2006

Antwoord

Als je het kleine kapitaal 'x' noemt dan is de grote inderdaad x+5000. Dan is het zaak een uitdrukking te vinden voor de andere gegevens. Als je dat moeilijk vindt waarom neem je dan niet eerst een concreet voorbeeld. Stel dat x=1000 dan zou moeten gelden dat 0,07·6000 gelijk is aan 0,1·1000+260. Doe dan dezelfde berekening nog een keer, maar dan met de variabele!

0,07(x+5000)=0,1·x+260

Oplossen en klaar....

...wat jij allemaal doet begrijp ik niet. Je deelt de bedragen door 100 omdat je dan met 7 en 10 kan vermenigvuldigen? Lijkt me niet verstandig... Nog gekker is dat je op nul uitkomt terwijl je alles optelt, dat zou wat zijn! Nee... 't wel erg soppig...

Het grappige is dat x=30 in jouw visie dan wel klopt (moet 3000 zijn), terwijl je vergelijking niet deugt, dus waarschijnlijk heb je met het uitwerken van je vergelijking ook nog zitten prutsen, maar dan toch wel een soort antwoord dat klopt. Knap!

Kortom: hou het simpel en rechtlijnig.

WvR
vrijdag 15 december 2006

©2001-2024 WisFaq