Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische schaal en functievoorschrift

ik zit met het volgende probleem.
bij een gegeven grafiek van een logaritmische functie, bijvoorbeeld: Y1 = b + a·log X
is de grafiek getekend op logaritmisch papier(enkel), dit is een rechte lijn (Y2 = mX + d).
hoe stel ik van de rechte lijn een een passende formule op?

S. Hoe
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 17 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

Als ik het goed begrijp is dit je probleem:
je hebt een functievoorschrift y=b+a.log(x) en je moet dit tekenen op papier waarvan de horizontale verdeling logaritmisch is en de vertikale lineair.

Je maakt het jezelf een beetje moeilijk door X dubbel te gebruiken... Noem de logaritmische horizontale as T bv.
Het is ook niet nodig om Y te hernoemen: Y1=Y2.

Definieer dus t als: t=log(x).
Je hebt op de assen (T,Y) dan de voorstelling: y=b+a.t en dit is inderdaad een rechte.

Groetjes,
Johan

andros
donderdag 17 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq