Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortel in limiet komt terug

ik zou de limiet voor x\to1 van de functie (3x2-4x+1) / (2\sqrt{ }(x3-2x2+x)) moeten berekenen.
Omdat de primitieve daar weldegelijk een minimum heeft zou de limiet dus naar 0 moeten gaan... maar ambachtelijk kan ik het niet berekenen omdat de limiet 0/0 blijft uitkome (ook na een aantal keer l'Hopital)
alvast bedankt!

Sebast
Student universiteit België - dinsdag 12 december 2006

Antwoord

Hallo

De teller ontbinden geeft : (3x-1)(x-1)
De noemer ontbinden geeft : 2\sqrt{ }[x(x-1)2]

Als x>1, dan \sqrt{ }(x-1)2 = x-1
Na schrappen van x-1 in teller en noemer wordt de breuk
3x-1/2\sqrt{ }x en vind je als rechterlimiet: 1

Als x<1, dan \sqrt{ }(x-1)2 = -(x-1)
Na schrappen van x-1 in teller en noemer wordt de breuk
3x-1/-2\sqrt{ }x en vind je als linkerlimiet: -1

LL
dinsdag 12 december 2006

©2001-2025 WisFaq