Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ingeklede vergelijking

Hoe los je een vraagstuk als deze op:
Wim bezit 64 € meer dan Bob. Als Bob er 200 € bijkrijgt (van zijn broer), dan bezit hij dubbel zoveel als Wim. Hoeveel hadden ze elk?

danny
Ouder - woensdag 16 oktober 2002

Antwoord

Aangenomen dat Wim de broer van Bob is, dan kan je dit vraagstuk als volgt oplossen: noem het bedrag van Wim x. Bob heeft dan x-64. Als Wim € 200 aan Bob geeft dat heeft Wim x-200 en Bob x-64+200=x+136. Nu geldt:
2·(x-200)=x+136
2x-400=x+136
x=536
Dus Wim had €536 en Bob €472.

En als Bob geen broer is van Wim en de 200 euro dus gewoon uit de lucht komt vallen dan krijg je dat Wim heeft x euro Bob x-64. Er geldt dan:
2·x=x-64+200
x=136
Wim had €136 en Bob €72.

WvR
woensdag 16 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq