Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bikwadratische vergelijking ontbinden in factoren

Hoi ik heb een vraagje,

Ontbind in zoveel mogelijk factoren: x4-7x2-8

Ik zou het zo doen: Ik zoek alle mogelijke delers van deze vergelijking dus (ontbinden in de vorm (x-a)·...): (x-8),(x-4),(x-2),(x-1),(x+1),(x+2),(x+4),(x+8) maar nu is het probleem dat bij geen enkele van deze delers de rest 0 is. Wat moet ik nu doen?

Alvast bedankt.

Kevin
2de graad ASO - zondag 3 december 2006

Antwoord

Het is een voorbeeld van een bikwadratische vergelijking. Neem y=x2. Je krijgt dan:

y2-7y-8=(y-8)(y+1), zodat x4-7x2-8=(x2-8)(x2+1)

WvR
zondag 3 december 2006

©2001-2024 WisFaq