Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking raaklijn aan een cirkel in de snijpunten met de X-as

De cirkel die ik als opgave kreeg was:

C- x2+y2-8x-2y+7=0

Als eerste maakte vormde ik deze dan om tot de algemene vergelijking van een cirkel. Maar daarbij kwam ik dan '-2' uit als R2 en dat is niet mogelijk...

Daarna zou ik dan de snijpunten vmet de X-as berekenen,maar hoe doe je dat als het geen cirkel is? En daar zit ik momenteel wat vast...

Kunnen jullie helpen?

Sanna
3de graad ASO - zaterdag 2 december 2006

Antwoord

Beste Sanna,

Je hebt waarschijnlijk een rekenfout gemaakt, want het komt wel uit.

x2-8x = x2-8x+16-16 = (x-4)2-16
y2-2y = y2-2y+1-1 = (y-1)2-1

Kan je verder? Ik vind r2 = 10.

mvg,
Tom

td
zaterdag 2 december 2006

©2001-2024 WisFaq