Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Aantal cijfers van n!

In onze wiskundelessen heeft de leerkracht ons een formule gegeven die zegt dat de integer van log(n!)+1 gelijk is aan het aantal cijfers van n! maar hij heeft dit niet bewezen. Waarom is dit zo?

Kevin
3de graad ASO - woensdag 29 november 2006

Antwoord

Dat komt door de eigenschappen van de logaritme.
Stel log(a)=b en schrijf b=n+c, waarbij n geheel is en 0c1. Dan geldt a=10b=10c·10n. Nu geldt 110c10, dus die macht heeft één cijfers voor de komma; de factor 10n doet daar n cijfers bij, dus a heeft n+1 cijfers voor de komma.

kphart
woensdag 29 november 2006

©2001-2024 WisFaq