Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Winnaar wereldbeker voetbal

Geachte mevr/mr,

Ik ben zwak in statistiek en ik vroeg me af of je me kunt helpen? De wereldbeker voor voetbal is 18 keer uitgereikt. Brazilie heeft 'm 5 keer gewonnen en de Duitsers 3 keer. Heeft Brazilie significant meer gewonnen dan de Duitsers?

Dank.

Maarte
Student universiteit - dinsdag 28 november 2006

Antwoord

Noem p de kans dat Brazilie wint!

H0:p=1/6
H1:p1/6

Onder H0 is de kans op 5 keer winnen van de 18 gelijk aan...

X:aantal keren de wereldbeker
p=1/6
n=18
X~Binomiaal verdeeld

Gevraagd: P(X5)

P(X5)0,1682

Bij een significantieniveau van 0,05 wijkt die 5 van Brazilië niet significant af van dat van Duitsland. Het antwoord is dus nee!

WvR
woensdag 29 november 2006

©2001-2024 WisFaq