\require{AMSmath} Oplossing van differentiaalvergelijking Wat is de oplossing (y(t)) van de volgende differentiaalvergelijking? Ik kom er niet uit.y'= t sinh(t)·tanh(y)y(t)met y(0)=0en y(t) met y(0)=ln(2) Karin Student universiteit - vrijdag 24 november 2006 Antwoord dy/dt = t.sinh(t)*tanh(y) Ûdy/tanh(y) = t.sinh(t)dt Ûd(ln(sinh(y)) = d(tcosh(t)-sinh(t)) Þln(sinh(y)) = t.cosh(t)-sinh(t) + C Ûsinh(y) = C2.exp(t.cosh(t)-sinh(t)) Ûomdat sinh(y)=f(t) is y=ln(f(t)+Ö(f(t)2+1))zie http://www.sosmath.com/trig/hyper/hyper03/hyper03.htmldus y=ln(C.et.cosh(t)-sinh(t)+Ö(C2.e2(tcosh(t)-sinh(t))+1))y(0)=0 leidt tot 0=ln(C+Ö(C2+1)) ofwel C=0. Dus opl. y=0y(0)=ln2 leidt tot ln2=ln(C+Ö(C2+1))... C=3/4dus y=ln(3/4.et.cosh(t)-sinh(t)+Ö(9/16.e2(tcosh(t)-sinh(t))+1))... Dit is waar ik op uitkom, maar misschien dat het 'juiste' antwoord er een stuk eleganter uitziet. Ik ben eigenlijk wel benieuwd. ;-)groeten,martijnmartijn mg zondag 26 november 2006 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Wat is de oplossing (y(t)) van de volgende differentiaalvergelijking? Ik kom er niet uit.y'= t sinh(t)·tanh(y)y(t)met y(0)=0en y(t) met y(0)=ln(2) Karin Student universiteit - vrijdag 24 november 2006
Karin Student universiteit - vrijdag 24 november 2006
dy/dt = t.sinh(t)*tanh(y) Ûdy/tanh(y) = t.sinh(t)dt Ûd(ln(sinh(y)) = d(tcosh(t)-sinh(t)) Þln(sinh(y)) = t.cosh(t)-sinh(t) + C Ûsinh(y) = C2.exp(t.cosh(t)-sinh(t)) Ûomdat sinh(y)=f(t) is y=ln(f(t)+Ö(f(t)2+1))zie http://www.sosmath.com/trig/hyper/hyper03/hyper03.htmldus y=ln(C.et.cosh(t)-sinh(t)+Ö(C2.e2(tcosh(t)-sinh(t))+1))y(0)=0 leidt tot 0=ln(C+Ö(C2+1)) ofwel C=0. Dus opl. y=0y(0)=ln2 leidt tot ln2=ln(C+Ö(C2+1))... C=3/4dus y=ln(3/4.et.cosh(t)-sinh(t)+Ö(9/16.e2(tcosh(t)-sinh(t))+1))... Dit is waar ik op uitkom, maar misschien dat het 'juiste' antwoord er een stuk eleganter uitziet. Ik ben eigenlijk wel benieuwd. ;-)groeten,martijnmartijn mg zondag 26 november 2006
mg zondag 26 november 2006
©2001-2024 WisFaq