Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Richtingsgetallen en parametervergelijking

Dag wisfaq,
Hier een uitgebreide vraag. Ik tracht op zelfstandige basis ruimte meetkunde te studeren maar ondervind natuurlijk problemen.
Dus hier komt het:
gegeven een vgl van rechten : l: 2x-3/2=y/2=2x+1/6
m: (3x-5=0
(3y+3z+2=0 (m als stelsel gegeven)
Vragen:
a) geef de parametervergelijkingen van de beide rechten
b) m en n zijn kruisend.Bewijs
c) Punt L ligt op l en punt M op m. Bepaal deze punten zodat de rechte LM evenwijdig is met p: x=y/6=z/2

De eerste vergelijking vond ik dadelijk als parametervergelijking:
x=-3/2+k
y=2k
z=-1/2+3k
Ik hoop dat dit juist is.
Maar het stelsel van vergelijking rechte m, hoe haal ik daar de richtingsgetallen uit en een bijbehorend punt om de parametervergelijking op te stellen?µ
Ook vraag c) levert dan problemen. b) zou nog wel gaan denk ik als ik de tweede vergelijking kan omzetten in paramtervorm.
Vriendelijk dank,
Groeten,
Rik

Lemmen
Ouder - donderdag 23 november 2006

Antwoord

Uit 3x-5=0 volgt x=5/3.
Uit 3y+3z+2=0 volgt 3z=-3y-2, dus z=-y-2/3.
Kies y=m, dan z=-m-2/3.
Dus
x=5/3
y=m
z=-m-2/3

hk
vrijdag 24 november 2006

©2001-2024 WisFaq