Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Taylor polynoom komt niet uit

Goedendag,

Ik heb de volgende Taylor polynoom die ik moet oplossen (zonder restterm), maar krijg geen van de multiple-choice antwoorden die erbij gegeven zijn uit mijn berekeningen...

f(x) = f(a)= ln(2+3x) voor a=0 (n=2)
Bepaal de waarde van de benadering van f(1/2)

Ik heb hem uiteraard twee keer afgeleid:

f'(x) = 3/(2+3x)
f''(x) = 9/(3x+2)2

Dan vul ik de polynoom in met a=0:

ln(2) + 3/2x+1/2*(9/4)x2

En vul ik x=1/2 in:

ln(2) + 3/4 + 9/32 = ln(2)+33/32

Bij de antwoorden staat gegeven:

ln(2) ± 15/16 (antwoord a en b)
ln(2) ± 15/32 (antwoord c en d)

Waar maak ik mijn fout?

Bedankt!

Daniël
Student universiteit - maandag 20 november 2006

Antwoord

Beste Daniël,

Je hebt een tekenfoutje gemaakt, de tweede afgeleide moet nog een minteken krijgen. In dat geval kom je volgens mij op ln(2)+15/32.

mvg,
Tom

td
maandag 20 november 2006

©2001-2024 WisFaq