Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Munten

Hallo,

In een zakje bevinden zich 50 ééneuromuntstukken. Van deze muntstukken hebben er 6 een onacceptabel gewicht. Onacceptabel is hier als het gewicht van de munt meer dan 0,225 gram afwijkt. Het gewicht van de munt is 7,50 gram.

Er worden aselect 7 munten uit het zakje gehaald. Bereken in drie decimalen nauwkeurig de kans, dat minstens twee munten een ACCEPTABEL gewicht hebben?

Alvast bedankt.

peter
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 19 november 2006

Antwoord

Noem X:aantal munten met acceptabel gewicht, dan geldt:

P(X2)=1-P(X=1)

Deze laatste kans laat zich berekenen met de 5. Hypergeometrische verdeling.

q47683img1.gif

Maar... op 3 decimalen is P(X2)=1,000. Dus...

WvR
maandag 20 november 2006

©2001-2024 WisFaq