Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rationale functies

Ey,
Ik moet voor wiskunde tegen morgen een oefening maken als taak. Het probleem is wel dat ik het eigelijk niet echt snap. De oefening gaat als volgt..

De vorm van een berg kan beschreven worden door de functie:
h(x) = -3x4+8x3+144x2+432

a) Schets de grafiek. Dat is gelukt.
b) Probeer de coördinaten van de toppen en dalen van deze berg te bepalen.
c) Maak een tabel waarin je de stijging/daling van de hoogte van de berg weergeeft door delta x = 1

Vraag b en c lukken mij niet. Kunnen jullie mij helpen? Alvast bedankt.

Maaike
3de graad ASO - woensdag 15 november 2006

Antwoord

Hallo Maaike

Ik veronderstel dat je nog geen afgeleiden hebt gezien (indien wel, mag deze opgave geen probleem zijn).
Ik veronderstel ook dat je grafiek met een grafisch rekentoestel hebt gemaakt.
Je kunt dan de maxima(toppen) en de minima (dalen) bepalen.
Maak een tabel waar je voor x=-6, -5, -4, .... tot x=9 (deze begin- en eindwaarden kun je afleiden uit je grafiek) de overeenkomstige beelden (= de hoogte) weergeeft. Met een grafisch rekentoestel kun je dit gemakkelijk doen.
Je leest dan voor twee opeenvolgende x-waarden het verschil in hoogte af.

LL
woensdag 15 november 2006

©2001-2024 WisFaq