Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule van Simpson

Kunnen jullie aub deze formule vereenvoudigen? ik heb deze nodig in een toepassing en kan niet verder zonder alvast bedankt
cos2(æ/2)- sin2(æ/2)-cos2(ß/2)-sin2(ß/2) 
----------------------------------------
2cos(æ+ß) * sin(æ+ß)
2 2

kelly
3de graad ASO - maandag 14 oktober 2002

Antwoord

Je kunt aan je vraag zien, dat er wat onduidelijkheid is vanwege de opmaak. Wat doen die twee 2'tjes onderaan de formule???
Ik kan je tot zover ook maar voor de helft helpen, namelijk met de teller.

er geldt algemeen dat
cos(2x)=cos2x-sin2x, dus
cos2(½x)-sin2(½x)=cosx

verder ben je waarschijnlijk bekend met:
sin2x+cos2x=1, dus
-cos2(b/2)-sin2(b/2)=
-(cos2(b/2)+sin2(b/2)) = -1

m.a.w. in de teller staat cos(x) - 1

verder kan ik je t.a.v. de noemer meegeven dat
cos(a+b) = cosacosb -sinasinb, en
sin(a+b) = sinacosb + cosasinb

vanaf hier zou je 't zelf weer eens moeten proberen, of anders nog een keer je vraag posten, maar dan duidelijker omschreven wat er in de noemer staat.

groetjes,
martijn

mg
maandag 14 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq