Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De som van de eerste n natuurlijke getallen

De som van de eerste n natuurlijke getallen is gelijk aan 258. Bepaal n hierbij. Ik weet dat er hier al een antwoord van op de site staat, maar ik begrijp dit eigenlijk niet. Het moet iets zijn met een vierkantsvergelijking maar ik kan deze vergelijking niet vinden.

steven
2de graad ASO - vrijdag 10 november 2006

Antwoord

Op Het domino-principe kan je een formule vinden voor de som van de eerste n getallen. Dit blijkt gelijk te zijn aan 1/2n(n+1). In jouw geval zou moeten gaan gelden:

S(n) = 1/2·n·(n+1) = 258

Maar je zult zien dat niet gaat lukken....

S(22)=253
S(23)=276

Dus in de opgave zal wel 253 moeten staan in plaats van 258.
Hopelijk helpt dat...

WvR
vrijdag 10 november 2006

©2001-2024 WisFaq