Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een matrix ontbinden in een diagonalizeerbare matrix en een nilpotente matrix

Hallo!
Ik heb een matrix      3 -1 -1
A= 3 0 -2
-1 0 2
Deze matrix moet ik ontbinden in een diagonalizeerbare matrix D en een nilpotente matrix N, zodanig dat A=D+N en
[D,N]=0 (D en N commuteren dus).
Ik heb op dit moment geen flauw benul hoe ik dit kan doen. Het zal iets makkelijks zijn, maar ik zie het even niet.

Alvast bedankt voor het antwoorden :)

groeten

Mick K
Student universiteit - dinsdag 7 november 2006

Antwoord

Mick,
Gemakkelijk is het niet: Bepaal de eigenwaarden van A.Noem deze lj,
j=1,..,k.Zij Pj de projectie op de gegeneraliseerde eigenruimte van lj.
Dan is het diagonaliseerbare deel D=åljPj,j=1,..,k.

kn
vrijdag 10 november 2006

©2001-2024 WisFaq