Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een grafiek plotten zonder max Y en X waardes

Ik moet een grafiek plotten en daarmee uitzoeken hoe ver 2 punten van elkaar zijn verwijderd. Dit is de formule:

h(a)=0,008a2-1,8 a + 166

Hierin is a de afstand in meters vanaf de linkertoren. Ik weet met behulp van trace dat de hoogte van de kabel bij de linker toren 166 meter is.

Maar nu komen de 2 vragen. Hoe kan ik een grafiek plotten waarbij ik niet weet wat de max y en x waardes zijn. Ik weet dat de min x en y waardes 0 moet zijn omdat de afstand tussen 2 punten wordt gevraagd.

Aangezien het voor mij een tijdje geleden is, wil ook vragen hoe je het beste de functie zoals hierboven beschreven kan lezen, of beter gezegd moet lezen.

Alvast hartelijk dank

Arie V
Iets anders - maandag 6 november 2006

Antwoord

In meer algemene zin kan je eens zoeken in WisFaq.In dit geval.. kan je meer! Omdat het hier om een tweedegraads functie gaat weet je als dat het een parabool is. Om de coëfficiënt van a2 positief is weet je zelfs al dat het een dalparabool is. Omdat hier kennelijk om de twee punten gaat waar h=166 meter kan je 't volgende doen.

0,008a2-1,8a+166=166

Je rekent dan uit voor welke waarde van a de hoogte h(a)=166.

0,008a2-1,8a+166=166
0,008a2-1,8a=0
a(0,008a-1,8)=0
a=0 (dat wist je al!) of 0,008a-1,8=0

Verder oplossen van: 0,008a-1,8=0 geeft:

0,008a-1,8=0
0,008a=1,8
8a=1800
a=225

Als je de functie wilt tekenen zou je kunnen kiezen voor het volgende WINDOW:

[0,300]x[0,200]

q47510img1.gif

Je krijgt dan de grafiek mooi in beeld... maar eigenlijk heb je dat dan helemaal niet meer nodig... Eh.. wat was de vraag ook weer?

WvR
maandag 6 november 2006

 Re: Een grafiek plotten zonder max Y en X waardes 

©2001-2024 WisFaq