Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verticale asymptoot zeta functie

Graag zou ik willen weten of de verticale a-symptoot van de zeta functie bestaat. Zo ja wat is deze dan en hoe dit te bewijzen.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank
Karin Smit

Karin
Iets anders - maandag 6 november 2006

Antwoord

Ja er is een verticale asymptoot bij s=1, immers voor $s1$ convergeert de reeks en voor s=1 divergeert hij; hieruit kun je afleiden dat lim zeta(s)=oneindig (als s van boven naar 1 gaat).
Je kunt, bijvoorbeeld, het integraalkenmerk voor reeksen gebruiken (of beter: het bewijs) om zeta(s) met integraal(1/xs, x=1..oneindig) te vergelijken; je zult dan zien dat die limiet inderdaad oneindig is.

Zie zeta-functie bij Wikipedia

kphart
maandag 6 november 2006

©2001-2024 WisFaq