Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift van een logaritmische grafiek

Hallo, ik heb een opgave gekregen ivm met grafieken. Nu kwam ik een log grafiek tegen en wist even niet wat te doen. Ik moet dus de functie halen aan de hand van de grafiek. De functie snijdt in de punten (3,2) en (9,3). De uitkomst zou y = 3log x + 1.

Ik had eerst geprobeerd om a te bereken via:
alog(x) = y
alog(3) = 2
a2 = 3
a = Ö3

Maar helaas is dit fout heb ik gemerkt...
Ik hoop dat jullie iets kunnen vinden.
Groetjes Kenneth.

kennet
Student Hoger Onderwijs België - zondag 5 november 2006

Antwoord

dag Kenneth,

Jouw methode zou geschikt zijn als je van tevoren wist dat het functievoorschrift de vorm y = alog(x) zou hebben.
Maar in dat geval zou je aan één punt van de grafiek genoeg hebben om a uit te rekenen.
Ik weet niet hoe de vraag precies geformuleerd was, maar je kunt er wel uitkomen als het functievoorschrift de algemenere vorm heeft:
y = alog(x) + b.
Je kunt dan beide punten (3,2) en (9,3) invullen, wat twee vergelijkingen oplevert met twee onbekenden: a en b.
Kun je deze twee vergelijkingen samen oplossen?
succes,

Anneke
maandag 6 november 2006

©2001-2024 WisFaq