Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen met haakjes

Ik ben weer opnieuw begonnen met wiskunde,
en ben veel dingen vergeten kunt u mij vertellen
hoe ik deze som moet oplossen?
5:(x-4)=7:(x+1) Wat is x?
Zou u mij ook willen vertellen wat de regels zijn
om zulke sommen op te lossen?

Rosema
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 oktober 2002

Antwoord

5/(x-4)=7/(x+1)

deze (en breukvergelijkingen in het algemeen) kun je oplossen door "kruislings te vermenigvuldigen".

dus linksboven maal rechtsonder (5 maal x+1) = linksonder maal rechtsboven (x-4 maal 7).

zodoende krijg je:
5.(x+1)=7.(x-4) Û 5x + 5 = 7x - 28 Û
5x - 7x = -5 -28 Û -2x = -33 Û

x= +33/2 = 16½

wanneer je nou een vergelijking hebt met maar aan 1 kant een breuk (bijv: 7/(x+1) = x )dan kun je aan de kant waar geen breuk staat, toch een breuk denken door er ../1 van te maken.
zo kun je dus voor x ook x/1 denken en heb je weer een breukvergelijking die je kunt oplossen door kruislings vermenigvuldigen

groeten,
martijn

mg
maandag 14 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq