Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bijjectiviteit van een complexe functie aantonen

Beste Wisfaq,

Ik zit met het volgende probleem:

Zij a, b, c en d complexe getallen zodat ad-bc ¹ 0. We beschouwen de functie f: \{-d/c} ® \{a/c} waarbij f gegeven is door:

f(z)=(az+b)/(cz+d)

Ik probeer te bewijzen dat f bijectief is. Tot zover heb ik:

om te bewijzen dat f bijectief is moeten we bewijzen dat
w=(az+b)/(cz+d) waarbij w Î \{a/c} precies een unieke oplossing z Î \{-d/c} heeft. Echter ik ziet hier al vast, ik kan wel de vraag iets verder specialiseren maar weet niet hoe dit nu aan te tonen. Verder vroeg ik me af wat de restrictie ad-bc ¹ 0 voor betekenis heeft.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen,

Vriendelijke groet

Bas Fr
Student universiteit - woensdag 1 november 2006

Antwoord

Je kunt de functie f inverteren door w=f(z) op te lossen naar w; je krijgt dan z=g(w), waarbij g de inverse is. Een functie met een inverse is bijectief.
De voorwaarde ad-bc!=0 komt vanzelf naar voren als je de inverse gaat bepalen (je moet er op een gegeven moment door delen).

kphart
vrijdag 3 november 2006

©2001-2024 WisFaq