Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoek uitrekenen...

Ik maak wel eens computerprogramma's, maar ben erg slecht in cosinus werk... vandaar mijn vraag.

ik heb punt A en punt B
deze hebben beide X,Y coordinaten.
laten we stellen dat A gewoon 0,0 is.

Nu kan ik de afstand tussen deze twee simpel uitrekenen met pytagoras. Dit heb ik al.

Als ik ook de hoek weet, heb ik dus een 2e coordinatie systeem, namenlijk: hoek/afstand.

Dit is wat ik wil bereiken. Een X/Y omzetten naar een hoek/afstand coordinaat. En weer terug.

Maar ik weet niet hoe de hoek te bekenen.
---
De simpelere versie van mijn vraag:
Alle 3 de lengtes van de driehoek zijkanten zijn bekend, en 1 hoek (B) is 90 graden.

Hoe bereken ik de 2 overige hoeken A en C?

Nu ben ik wel bang A de berekening van A en C te verwarren met elkaar, dus kan je de complete berekening opschrijven, met getallen?

Alvast heeel erg bedankt.

Barry
Leerling mbo - maandag 14 oktober 2002

Antwoord

wanneer je van punt B de coordinaten weet (x,y), en we nemen aan dat A=(0,0), dan geldt voor de TANGENS van de hoek a die AB met de positieve x-as maakt, dat
tana=y/x

dus a=arctan(y/x)

arctan is op je rekenmachine hetzelfde als inverse tangens.
let daarbij op of je je rekenmachine op graden of radialen hebt ingesteld.
afhankelijk daarvan krijg je je hoek dus in graden of radialen!!

groeten,
martijn

mg
maandag 14 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq