Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kegelsneden

Hoe bereken je de vorm van een hyperbool als
H <-> x2/a2 - y2/b2 = -1 ?? dus met tekenonderzoek 1ste afgeleide, tweede afgeleide, asymptoot,...
Ik zit vast bij: nulpunten van x2+a2 en hiervan het tekenonderzoek de rest zal denk ik wel lukken.
bedankt

vany e
3de graad ASO - zondag 13 oktober 2002

Antwoord

x2/a2 - y2/b2 = -1 Û
y2/b2=x2/a2+1 Þ
y/b=±(x2/a2 + 1) ofwel
y=±b.(x2/a2 + 1).

zowel de + als de - oplossing heeft geen nulpunten, want x2/a2 0 dus x2/a2 + 1 is ALTIJD groter dan nul. En dus ook (x2/a2 + 1) > 0

afgeleide van y=±b.(x2/a2 + 1) :

dy/dx = ±b.(1/2(x2/a2 + 1)).[x2/a2 + 1]' (kettingregel)
= ±b.(1/2(x2/a2 + 1)).(2x/a2)

dy/x kan alleen nul zijn wanneer (2x/a2)=0 oftewel x=0, want het middenstuk met de wortel in de noemer wordt nooit nul.

En asymptoten: tja,... voor x mag je alles invullen dus verticale asymptoten zijn er niet. En als x®¥ dan gaat y ook naar ¥, of -¥, want je krijgt namelijk 2 curves.
Kan ik je alleen de hint geven een check te doen op scheve asymptoten!

proefpunten uitrekenen, grafiek tekenen, en tot slot door goed (en logisch) kijken het bereik van de functie y(x) te berekenen.

groeten,
martijn

mg
maandag 14 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq