Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige plaats

Men heeft de twee punten gegeven het punt A (2.2) en het punt B(0.1) en de loodlijn l met vergelijking y=-2x+2 op AB. r is een rechte door A die l snijdt in een veranderlijk punt C. Nu moeten wij aantonen de meetkundige plaats van het snijpunt S van de loodlijn m in A op r met de rechte BC de grafiek is van de functie f(x) = (-3x2+12x-4)/(4x-4)

Moet ik nu de coördinaten van het punt S (met een variabele a) bepalen en ook de vergelijking van loodlijn m?
Om dit probleem op te lossen?
Wouter

Wouter
3de graad ASO - dinsdag 31 oktober 2006

Antwoord

Beste Wouter,

Eerst en vooral de vergelijking van r opstellen, die luidt r : y = ax + 2 - 2a.
Daarna via de vergelijking -2x + 2 = ax + 2 - 2a de coördinaten van C uitdrukken C(2a/2+a,-2a+4/2+a).
Lijn m heeft als vergelijking m : y = 1/a(-x + 2) + 2 (gebruikmaken van het feit dat product van richtingscoëfficiënten van twee loodrechte lijnen gelijk aan -1 is).
Vervolgens de vergelijking van de lijn door B en C opstellen, die luidt y = (-11/2 + 1/a)x + 1.

Het snijpunt S wordt bepaald door het snijpunt van lijn door B en C én lijn m. Dus 1/a(-x + 2) + 2 = (-11/2 + 1/a)x + 1
hieruit komt x = -2-a/-2+1,5a rollen en de bijbehorende y-waarde is
-2+4a/-2a+1,5a+ 2.
De plot van de parametervoorstelling x(a) = -2-a/-2+1,5a en y(a) = 
-2+4a/-2a+1,5a+ 2 met a reeël getal
valt samen met grafiek van f(x) = (-3x2+12x-4)/(4x-4). Want bereken f(x(a)) maar eens, dan krijg je y(a).

Davy
dinsdag 31 oktober 2006

Re: Meetkundige plaats

©2001-2024 WisFaq