Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Delen met wortels

Graag wil ik weten hoe ik moet delen met wortels.

Bijvoorbeeld opgave: Ö2:3Ö2 = 6Ö2
Ik kan er niet achterkomen hoe men aan dat antwoord komt.
Wanneer ik zou moeten vermenigvuldigen ipv delen wordt dat
6Ö23.22(lees: 6e machtswortel),waarna 6Ö32.
Maar wanneer ik ditzelfde omgekeerd zou doen krijg ik breuken, welke
volgens mij machten het omgekeerde betekent.
Kan iemand mij rekenregels voor delen met wortels uitleggen?
(Opmerking voor wisfaq-team: begrijp de cynische opmerking over mijn vorige poging, ben alleen niet zo bekend met onderstaande tools dus heb zelf in word geprobeerd de tekst te maken)

M. Vos
Student hbo - zondag 29 oktober 2006

Antwoord

Bij dit soort opgaven helpt het wanneer je wortels omschrijft in machten.
Dus Ö2 = 21/2, 3Ö2 = 21/3.
Algemeen: nÖa = a1/n

En verder moet je de rekenregels met machten paraat hebben.
Hier in het bijzonder: 1/an = a-n

Welnu
Ö2 / 3Ö2 = 21/2/21/3
= 21/2.2... = ...

Zou je em nu verder zelf kunnen bedenken?

groeten,
martijn

mg
zondag 29 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq