Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling verdubbelen

Hallo. Ik kwam niet uit deze vraag.

In de bussen van Noordnet hangt een bordje "42 zitplaatsen en 39 staanplaatsen, max. laadvermogen 6.129 kg"
Het gewicht van passagiers is normaal verdeeld met een gemiddelde van 71 kg en een standaardafwijking van 21 kg.

Bereken de kans dat twee passagiers samen meer wegen dan 142 kg. Hier kwam ik dus niet uit, omdat ze opeens 'samen' vroegen.

B.
Student universiteit - zaterdag 28 oktober 2006

Antwoord

Volgens de wortel-n wet geldt:

Als: x1 en x2 zijn 2 onafhankelijke stochasten, elk met dezelfde kansverdeling met E(x)=71 en s(x)=21

Dan: E(x1+x2)=2·71=142 en s(x1+x2)=Ö2·2129,7

Gegeven:
X: gewicht van 2 passagiers
X~Norm(142,29.7)

Gevraagd: P(X142)

Oplossing: P(X142)=0,5

Die standaarddeviatie hadden we eigenlijk niet nodig, maar voor de volledigheid kan 't ook geen kwaad... misschien[:-)]

WvR
zaterdag 28 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq