Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortel

De vierkantsvergelijking x2+bx+c=0 heeft als wortel x1 en x2. Zij de vergelijking dx2+ex+1=0 als wortels x1/x2 en x2/x1. Wat is e?

fred
2de graad ASO - woensdag 25 oktober 2006

Antwoord

Een vierkantsvergelijking met x1/x2 en x2/x1 als wortels is bijvoorbeeld:
(x-x1/x2)(x-x2/x1)=0.
Uitwerken van de haakjes levert x2-(x1/x2+x2/x1)+1=0.
Dus e=x1/x2+x2/x1.
Op een noemer brengen levert
e=-(x12+x22)/(x1·x2)=
-((x12+2x1·x2+x22)-2x1·x2)/(x1·x2)=
-((x1+x2)2-2x1·x2)/(x1·x2)=
2-(x1+x2)2/(x1·x2)
Verder weet je hoop ik dat x1+x2=-b/a en x1·x2=c/a
Dus je krijgt:
e=2-(-b/a)2/(c/a)=2-b2/(a·c)

hk
woensdag 25 oktober 2006

 Re: Wortel 
 Re: Wortel 

©2001-2024 WisFaq