Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Euclidisch delingsalgoritme voor veeltermen

Beste,

Ik heb enkele delingsalgoritmes moeten oplossen maar telkens wanneer ik controleer of het juist is, klopt mijn oef. niet.

Het zijn volgende oef. volgens het euclidisch delingsalgoritme:
(12x3-14x2+11x+4):(3x2-2x+1)= met rest:
(x3+2x+3):(x+1)= met rest:
(x-x2+6x tot de vierde+1):(1-3x2)= met rest:

Deze moet ik oplossen door soort van een staartdeling maar ik begrijp ze dus niet zo goed.
Ik hoop dat u mij kunt helpen.
Vriendelijk bedankt

Evy Va
3de graad ASO - zondag 13 oktober 2002

Antwoord

Laten we de eerste eens bekijken, dan kan je de rest zelf:

Er staat:
(12x3-14x2+11x+4):(3x2-2x+1)=
Eerst deel je 12x3 door 3x2, dat gaat 4x keer...
Vermenigvuldig je 3x2-2x+1 met 4x, dat is:
12x3-8x2+4x
Dit trek je van 12x3-14x2+11x+4 af!

12x3-14x2+11x+4
12x3 -8x2+ 4x
--------------- -
-6x2+7x+4

En dan nog een keer:
Deel -6x2+7x+4 door 3x2, dat gaat -2 keer
Dus -2·(3x2-2x+1)=-6x2+4x-2

-6x2+7x+4
-6x2+4x-2
--------- -
3x+6

Dus (12x3-14x2+11x+4):(3x2-2x+1) is 4x-2 met rest 3x+6

WvR
zondag 13 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq