Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het verschil tussen een functie en een formule

Wat is het verschil tussen een functie en een formule?

Daniel
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 23 oktober 2006

Antwoord

Beste Danielle,

Het begrip 'functie' is heel precies vastgelegd, 'formule' is veel vager.

Zonder te veel wiskundige details te geven, zal een functie een x-waarde nemen en daarmee een bepaalde y-waarde overeen laten komen. Belangrijk is dat bij elke x-waarde, precies één y-waarde hoort. Voorbeeld: y = f(x) met f(x) = x2. Bij elke x-waarde laat deze functie f een y-waarde horen, zodat y het kwadraat is van x. Als x = 2, dan is y = 4 etc.

Een 'formule' is heel algemeen een wiskundige uitdrukking waarin cijfers maar ook symbolen kunnen voorkomen. Die uitdrukking kan heel verschillend van aard zijn. De stelling van Pythagoras (a2 = b2+c2 met a de schuine zijde van een driehoek) is een formule. Een ander voorbeeld is O = 2$\pi$r, voor de omtrek van de cirkel (met r de straal).

Onthoud dus vooral dat een 'functie' een exacte betekenis heeft en dat 'formule' voor veel meer gebruikt kan worden.

mvg,
Tom

td
maandag 23 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq