Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Radioactief verval (exponentionele functies)

Door radioactief verval neemt de hoeveelheid ¹4C in een fossiel af. Na 5730 jaar zal het aantal ¹4C in een fossiel gehalveerd zijn. Als er op een gegeven ogenblik een hoeveelheid x ¹4C atomen aanwezig zijn, dan bliujven er na t jaar nog y = x · 2^(-t / 5730) atomen over.

De vraag is: Teken de grafiek van de functie die het percentge van de overgebleven ¹4C atomen in functie van tijd.

Hoe moet ik dat doen?

Alvast bedankt,

Jeroen
3de graad ASO - zondag 22 oktober 2006

Antwoord

Het ·percentage· (p) overgebleven 14-C atomen is op ieder moment gelijk aan:
p(t)= y(t)/y(0) · 100%

= x.2-t/5730/x ·100%
= 2-t/5730·100%

dat wordt dan de grafiek van p(t) uitgezet tegen t.
Let er wel op dat je de schaal van je t-as ruim genoeg neemt. (aangezien bijvoorbeeld p(5730)=50% )

groeten,
martijn

mg
zondag 22 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq