Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stochast van indicatoren

Allereerst citeer ik uit het boek:

Laat a = {A1,A2,A3} een partitie zijn en laat X constant 5 zijn op A1, constant 7 zijn op A2 en ook constant 5 zijn op A3; dus X = 5·1A1 + 7·1A2 + 5·1A3.

Volgens de definitie van de verwachtingswaarde E(X) bij discrete stochasten geldt dan:

E(X) = 5*P(X=5) + 7*P(X=7)
= 5*P(A1ÈA3) + 7*P(A2)
= 5*P(A1) + 7*P(A2) + 5*P(A3

Nu mijn vragen. Allereerst: indicatoren kunnen als uitkomst 1 of 0 hebben dus elke term kan 0 zijn of resp. 5,7 en 5 toch? Ik zou dan denken dat de waardenverz. W van X gegeven is door {5,7,10,12,17} en niet door {5,7} zoals in deze uitwerking lijkt te worden gebruikt. Waarschijnlijk is mijn opvatting hier ergens fout.

Verder wil ik graag zekerheid over iets wat ik zie gebeuren. De vereniging van A1 en A3 wordt gesplitst in een som van kansen. Aangezien er geen doorsnede is die ervanaf wordt getrokken mag ik toch aannemen dat de stochasten A1 en A3 onafhankelijk zijn? Is dat vanwege het feit dat ze partitieklassen zijn? Ja toch?

Ik hoop dat jullie me verduidelijking kunnen verschaffen over dit onderwerp :)

Dank je wel!

Bart K
Student universiteit - donderdag 19 oktober 2006

Antwoord

Een partitie is een opsplitsing in deelverzamelingen die elkaar niet overlappen en dus per definitie doorsnede leeg hebben. Daarom kun je ook nooit 10, 12 of 17 als uitkomst krijgen van je stochast.

Weet je wel zeker dat A1 en A3 stochasten zijn? X is wel een stochast.

groeten,
Martijn

mg
donderdag 26 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq