Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ternaire getallen

hoe gaan de bewerkingen optellen,aftrekken en vermenigvuldigen in het ternaire getallensysteem? bespreek dit aan de hand van de volgende opgaven:
1)73+368
2)368-73
3)127*17
als het kan met een berekening erbij alstublieft

cor
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 oktober 2006

Antwoord

Je moet eerst weten hoe je tientallig omzet in drietallig:
73 = 24·3 + 1
24 = 8·3 + 0
8 = 2·3 + 2
2 = 0·3 + 2
Dus 24 = (2201)3. Het optellen gaat dan verder net zo als in het tientallig stelsel. Gebruik daarbij:

0+0=0
1+0=1
1+1=2
2+1=1 en 1 onthouden
2+2=2 en 1 onthouden

Voorbeeld
 12201002011
12111011001
------------+
102012020012
Bij aftrekken idemdito... en 1 lenen weet je wel...

Voor 't vermigvuldigen moet je eerste de tafels van vermenigvuldiging van leren, maar dan van de drietalligen. Maar dat valt wel mee:

1x1=1
1x2=2

2x1=2
2x2=11

Meer zijn er niet...

..en dan precies als bij tientallig... hopelijk lukt dat zo.

Zie ook Drietallig getallenstelsel, Ternaire getallen en Re: Ternaire getallen.

WvR
woensdag 18 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq