Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische functies van elkaar aftrekken

ik ben zojuist op de volgende vraag gestuit...

Als je de sinusoïden f(x)=sin(x) en g(x)=cos(x)-1 van elkaar aftrekt, krijg je een nieuwe functie h. Neem als domein Dh=[0,2p].
Neem aan dat de grafiek h(x) een sinusoïde is. Stel hiervoor een formule op. Gebruik benaderingen in twee decimalen nauwkeurig.

zodoende heb ik de vraag zo uitgewerkt:

sin(x)-cos(x)+1
sin(x)-sin(1/2p-x)+1
1+2sin1/2(x+1/2p-x)·cos1/2(x-1/2p+x)
1+2sin1/4p·cos(x-1/4p)
1+1,41cos(x-1/4p)

nu staat er echter in het antwoordenboek het volgende antwoord:

1+1,41sin(x)

als ik de cosinus in mijn antwoord omzet naar een sinus komt er het volgende uit:

1+1,41sin(x+1/4p)

en dat is ook niet goed. zou iemand mij kunnen vertellen wat ik hier dan fout doe, of zit het antwoordenboekje er soms naast??

alvast bedankt...

Carel
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 17 oktober 2006

Antwoord

Hallo Carel,

Wanneer je de formule controleert m.b.v. de GR blijkt dat beide antwoorden niet kloppen.

De fout zit in de 3e regel. Dit moet zijn:

1+ 2sin(1/2(x-1/2p+x)).cos(1/2(x+1/2p-x))

Zie Formulekaart

wl
dinsdag 17 oktober 2006

©2001-2025 WisFaq