Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

formule voor tan3alfa

hallo! ik moet een formule voor tan3alfa opstellen. Ik weet dat je dan eerst de formule van tan(2alfa+alfa) neemt en dan de formule gebruik van 2 tan alfa / 1-tan2 maar ik zit vast wanneer ik deze laatste formule heb toegepast ?
Wat gebeurd er daarna ? Bedankt en vele groetjes.

overlo
3de graad ASO - vrijdag 11 oktober 2002

Antwoord

Zodra alles in tan(a) is uitgedrukt wordt tana = t genoemd.

tan(2a+a)= (tan2a + tana)/(1-tan2a.tana) =

[(2t/1-t2)+t]/[1-2t/(1-t2).t] =

[2t/(1-t2) + t(1-t2)/(1-t2)] / [(1-t2)/(1-t2) - 2t/(1-t2)]=

[(2t+t-t3)/(1-t2)] / [(1-t2-2t2)/(1-t2)] = (3t-t3)/(1-3t2)

MBL
vrijdag 11 oktober 2002

©2001-2024 WisFaq