Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verticale asymptoten

Kan een exponentiele functie (bv a^x) een verticale asymptoot hebben? Zoja waarom of zoneen,waarom niet :)

Chris
Leerling mbo - zondag 15 oktober 2006

Antwoord

Omdat voor de functie f(x)=ax geldt dat het domein is.
Met andere woorden: je mag *alle* getallen voor x invullen die je maar wilt, van -¥ tot +¥
Iedere waarde van x die je invult, levert een bepaalde waarde van f(x).
Dus f(x) zal nergens op het domein 'exploderen'.
Alléén als x naar +/-¥ gaat, kan f(x) naar ¥ gaan (afh van de waarde van a). Maar dat telt niet als verticale asymptoot.

Een verticale asymptoot krijg je wanneer de x waarde nadert tot een bepaald getal q, en dat de y-waarde dan naar +/-¥ gaat. En dat voor x=q de functie niet bestaat.
Aangezien je voor f(x)=ax tòch alle getallen x mag invullen, heeft f(x) geen punt om tegenop te 'klimmen' om een VA te vormen

groeten,
martijn

mg
zondag 15 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq