Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een simulatie waarmee je de berekende kans kunt controleren

Voor alle patienten met verminderde glucosetolerantie de kans op ouderdomssuiker is 1 op 4. Bij een steekproef van 10 van zulke patienten krijgt hoogstens 10% ouderdomssuiker. Dat is 0.19 kans dat 10% dat krijgt.
Hoe kan je door middel van een simulatie deze kans controleren? En hoe groot moet je de steekproef nemen als je wilt dat deze kans kleiner dan 10% is.
Wat wordt er precies met simulatie bedoeld?
Alvast bedankt.

Marije
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 oktober 2006

Antwoord

Om dit te simuleren (naspelen dus) heb ik in een Excelblad 100 keer van 10 patienten met elk een kans van 0,25 op ouderdomssuiker het aantal keren bepaals dat er precies 1 patient (10%) in de steekproef ouderdomssuiker heeft.

Als je met je 'aanwijzer' op een leeg veld onder het resultaat gaat staan... en je toets DEL dan krijg je steeds een nieuwe berekening. Je zult zien dat de kans varieert maar wel zo rond de 0,19 ligt, dus het zou kunnen kloppen...



Met onderstaand scriptje kan je kans ook berekenen:

X:aantal patienten met ouderdomssuiker
p=.25
n=10
Gevraagd: P(X=1)

De vraag is nu wat je voor n moet nemen zodat P(X=1)0,1. Je kunt met het script natuurlijk wat experimenteren... Je komt er dan snel achter dat voor n=14 aan de voorwaarde voldaan is.

Of is het de bedoeling dat het 't berekent?

Zie Excelblad

WvR
zondag 15 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq