Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hogeregraadsvergelijkingen

Wel mijn opgave is:
2x8 - 4x4 - 6 = 0
Nu hadden we geleerd dat we iets moeten gelijkstellen aan T
Dus: 2x4 = t
Maar dan raak ik in de knoop. En raak ik aan:
t2 - 2 - 6 = 0
t2 - 8 = 0
Maar dan heb ik hier heen b-factor meer, en dus geen algemene vorm van ax2 + bx + c = 0
Als ik toch verderga op:
t2 - 8 = 0
dan krijg ik
D = 0 - 4 x 1 x (-8)
D = 32
Maar om dan de 2 oplossingen te berekenen heb je de vierkantswortel van 32 nodig en dit is echter een kommagetal. Wij werken in onze oefeningen niet met kommagetallen.
Weet er iemand hoe je mijn opgave goed uitvoert?

Lisz T
Overige TSO-BSO - donderdag 12 oktober 2006

Antwoord

Het is in dit geval inderdaad handig iets gelijk te stellen aan b.v. t.

(2x4)2= 4x8,dus daar is iets mis mee.
Je moet in dit geval t = x4 stellen.

Dit geeft 2t2-4t-6 = 0.
De oplossing van deze vergelijking is t = 3 of t = -1.
t = -1 valt af want x4 kan niet negatief zijn.

x4 = 3

Wat is dan x?

wl
donderdag 12 oktober 2006

 Re: Hogeregraadsvergelijkingen 

©2001-2024 WisFaq