Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kans op Y vraag gegeven M events

Kan iemand helpen met het volgende:

hoe bereken ik de kans op y vraag gedurende m vraagevents. Gedurende ieder vraagmoment er is een kans op P(D=d) vraag (dnul).

Bijvoorbeeld:
wat is de kans op een totale vraag van precies 5 als er 4 vraagmomenten zijn? Aannames:
P(D=1) = 0,25
P(D=2) = 0,35
P(D=3) = 0,2
P(D=4) = 0,1
P(D=5) = 0,05
P(D=6) = 0,03
P(D=7) = 0,02

Ik ben op zoek naar een algemene beschrijving, maar alle input is welkom.

Gr, Bas

Bas
Student universiteit - woensdag 11 oktober 2006

Antwoord

Hallo Bas,
Als ik het goed begrijp zijn er bij ieder vraagmoment D vragen.
En D kan de waarden 1, 2, enz aannemen met de kansverdeling die je gegeven hebt.
Het ziet er uit alsof je D kunt schrijven als D = 1 + X, waarbij X een Poissonverdeling heeft met parameter lambda ongeveer 1.4
(Lambda is het gemiddelde van X, dus het gemiddelde van D - 1 )
Dan is het totaal aantal vragen Y in n vraagmomenten gelijk aan:
Y = D1 + ... + Dn = n + X1 + ... + Xn = n + Z waarbij Z een Poissonverdeling heeft met lambda = n keer 1,4.
Hiermee zal het wel lukken denk ik.
Succes ermee.
gemidelde n keer dat van

JCS
vrijdag 13 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq