Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zonder oneigenlijke machten schrijven

De volgende formule moet zonder oneigenlijke machten geschreven worden:
q47028img1.gif

Ten eerste is mijn vraag: Wat wordt er bedoeld met oneigenlijke machten? Ik neem aan dat je uiteindelijk iets moet hebben als a tot de macht, b tot de macht en c tot de macht...?

Als je het wortel teken wegkrijgt krijg je toch:
b ^ (1/5)3 en c ^ 123 + wat er nog voor het wortel teken stond?

Alvast bedankt!

Bert V
Student hbo - dinsdag 10 oktober 2006

Antwoord

Oneigenlijke machten zijn machten waarbij de exponent geen breuk of negatief getal is. Je moet dus juist naar worteltekens toewerken.
Bijvoorbeeld b^(2/3)=3Öb2
b^(-3)=1/b3.
Wat ik zou doen is eerst alles als macht schrijven.

b^(131/4=b8*b^(3/4
c^(21/2)=c2*c^1/2.
3Ö(b^(1/5c12)=b^(1/15c4
We krijgen dan:
b8*c6*b^(3/4*b^1/15*c^1/2=
b8*c6*b^(3/4+1/15*Öc=
b8*c6*b^(49/60*Öc=
b8 * c6 * 60Öb49 * Öc

hk
dinsdag 10 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq