To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierdegraadsvergelijking bepalen

Ik zit hier met een vraagje.
Bepaal een veelterm A(x) zo dat graad A(x)=4, x2+1 een deler is van A(x), A(-1)=A(1)=0 en A(2)=15.
Zit ik juist als ik zeg dat ax4+bx3+cx2+dx+e=0 de standaardvorm is van een vierdegraadsvergelijking? En verder?
Alvast bedankt.

Kevin
2de graad ASO - dinsdag 10 oktober 2006

Antwoord

Beste Kevin,

Dat is inderdaad de standaardvorm, maar daar ga je het jezelf veel te moeilijk mee maken. Het feit dat A(x) deelbaar is door x2+1, betekent dat dit een factor moet zijn wanneer je A(x) ontbindt in factoren. Dus je weet al:

A(x) = (x2+1)B(x)

Hierin is B(x) nog van de tweede graad. Maar met elk nulpunt x = a, stemt een factor (x-a) overeen zodat die twee nulpunten ook de factoren (x-1)(x+1) = x2-1 leveren. We hebben dus:

A(x) = p.(x2+1)(x2-1)

Hierin kan je p vinden door A(2) = 15 op te leggen, het resultaat is verrassend eenvoudig: zeker als je het met je standaardvorm vergelijkt

mvg,
Tom

td
dinsdag 10 oktober 2006

©2001-2025 WisFaq