Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn berekenen

ik word geacht in staat te zijn de raaklijn aan de kromme x^3y+2xy^3=12 in het punt (2,1) te kunnen berekenen.
Het gegeven antwoord is 7x+10y=24

de afgeleide van x^3y+2xy^3 lijkt mij 3x2+6y2. Vermoedelijk ga ik hier al in de fout.

Ronald
Student universiteit - dinsdag 10 oktober 2006

Antwoord

Beste Ronald,

Je gaat inderdaad in de fout: in de eerste term laat je gewoon y vallen en hetzelfde doe je met x in de tweede term. Het 'probleem' is dat je de gegeven kromme niet zomaar kan oplossen naar de vorm y = f(x), omdat het rechterlid af te leiden naar x, zodat je dy/dx als rico voor je raaklijn hebt.

Wat je hier wel kan doen, is gebruik maken van impliciet differentiëren, daarna los je op naar y'(x). Als je die methode niet kent, gebruik de zoekfunctie van Wisfaq, daar is voldoende uitleg over te vinden:



mvg,
Tom

td
dinsdag 10 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq