Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deelbaarheid door (x-a)

Een veelterm A(x) van de vijfde graad is deelbaar door x-3 met als quotiënt Q1(x) en deelbaar door x2+3x-11 met quotiënt Q2(x). Toon aan dat Q1-Q2 steeds deelbaar is door x-2.
Kan er iemand mij alsjeblieft helpen want ik weet zelfs niet hoe je hier aan moet beginnen?

Kevin
2de graad ASO - dinsdag 3 oktober 2006

Antwoord

Beste Kevin,

Uit de gegevens volgt dat: A(x) = (x-3)Q1(x) = (x2+3x-11)Q2(x), waaruit:

Q1(x) = A(x)/(x-3) en Q2(x) = A(x)/(x2+3x-11)

Met de uitdrukkingen hierboven kun je nu Q1(x)-Q2(x) bepalen, zet het geheel op één breuk en vereenvoudig de teller.

mvg,
Tom

td
dinsdag 3 oktober 2006

 Re: Deelbaarheid door (x-a) 

©2001-2024 WisFaq