Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vensterinstellingen kiezen

Hallo
Ik had een vraagje over de grafische rekenmachine.
Hoe moet je een vensterinstelling kiezen?

Voorbeeld: Geef bij elk van deze volgende formules een instelling van het venster waarbij je een goed beeld van de grafiek hebt.

k= 12,3p2-9
y= 0,1x-100 met x-waarden van -10 tot 10

Ik zou echt niet weten hoe je dit zou moeten doen.. Hoop dat iemand mij kan helpen!

anne
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 1 oktober 2006

Antwoord

1.
Het gaat hier om een dalparabool met top (0,-9). Op een scherm met xÎ[-10,10] wordt y al aardig groot... Dat kan je schatten... 12,3·(-10)2-9, dat is ongeveer 1200... zo ook voor x=10... dus:

Kies [-10,10]x[-10,1500]

2.
Het gaat hier om een lineair verband. Met xÎ[-10,10] kan je verschillende 'grenswaarden' uitrekenen: 0,1·-10-100 is -101 en 0,1·10-100 is -99, dus als je wat wilt zien... kies je voor yÎ[-102,-98] bijvoorbeeld...

WvR
zondag 1 oktober 2006

©2001-2024 WisFaq