Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking weerstanden (serieschakeling)

(elektrotechniek)
U = 60V R = 400 Ohm

De opgave is er staan 3 weerstanden in serie met een spanning van 60V.
U1 = 12V
R2 en R3 staan op elkaar in verhouding als 5:3
Eerst bereken je I (stroom)
I = U/R I = 60/400 I = 0,15A

R1 = U/I R1 = 12/0,15 R1 = 80 Ohm

Je houdt dus 48 volt over en 320 ohm

Om nu verder te kunnen rekenen heb je de voltages of weerstanden van R2 en R3 nodig.

Maar hoe bereken ik dit met de 5:3 verhouding in mijn achterhoofd.

Leslie
Leerling mbo - woensdag 27 september 2006

Antwoord

Als R2+R3=320 en de verhouding is 5:3 dan deel je 320 door 8 en dan is R2 dan 5 keer die uitkomst en R3 3 keer die uitkomst... of denk ik te simpel?

WvR
donderdag 28 september 2006

©2001-2024 WisFaq