\require{AMSmath} Logaritmische oefeningen Ik heb 2 oefeningen die ik niet kan oplossen: 1) log(5^(x-2)+1) = x + log13 - 2log5 + (1-x)log2 2) 2 log(x,5) - log(125,x) < 1 graag enkele tips dank u Aäron 3de graad ASO - woensdag 9 oktober 2002 Antwoord Door gebruik te maken van de logaritmestellingen (bijv. x = log10x en (1-x)log2 = log21-x krijg je de volgende gelijkheid: 5x-2 + 1 = (10x.13.21-x)/25 Dit geeft: 25.(5x-2+1)=10x.13.21-x Schrijf nu links: 25 = 52 en rechts 10x = 2x.5x en je krijgt: 5x + 25 = 5x.13.2 zodat 25.5x = 25 en dus 5x = 1, dus x = 0 De tweede vergelijking zegt me weinig. Wat bedoel je met 2log(x,5) ? Laat dat eventueel nog even weten. MBL woensdag 9 oktober 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik heb 2 oefeningen die ik niet kan oplossen: 1) log(5^(x-2)+1) = x + log13 - 2log5 + (1-x)log2 2) 2 log(x,5) - log(125,x) < 1 graag enkele tips dank u Aäron 3de graad ASO - woensdag 9 oktober 2002
Aäron 3de graad ASO - woensdag 9 oktober 2002
Door gebruik te maken van de logaritmestellingen (bijv. x = log10x en (1-x)log2 = log21-x krijg je de volgende gelijkheid: 5x-2 + 1 = (10x.13.21-x)/25 Dit geeft: 25.(5x-2+1)=10x.13.21-x Schrijf nu links: 25 = 52 en rechts 10x = 2x.5x en je krijgt: 5x + 25 = 5x.13.2 zodat 25.5x = 25 en dus 5x = 1, dus x = 0 De tweede vergelijking zegt me weinig. Wat bedoel je met 2log(x,5) ? Laat dat eventueel nog even weten. MBL woensdag 9 oktober 2002
MBL woensdag 9 oktober 2002
©2001-2024 WisFaq