Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 46727 

Re: Re: Afstand tussen twee kruisende rechten

Sorry, maar ik begrijp het nog altijd niet?

Je hebt een vlak waarin de twee rechten liggen. Dit was toch niet hetgeen wat je wou bekomen? Je wou een vlak waarin één rechte gelegen was evenwijdig aan de andere rechte zodat je de afstand tussen twee kruisende rechten kon herleiden naar de afstanden tussen een punt een vlak. Dit herleiden is toch niet mogelijk? Hoe kun je nu de afstand van een punt berekenen tot een vlak waar dat punt inligt?

Sorry voor de onbegrijpendheid
Groetjes
Pieter

Pieter
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 21 september 2006

Antwoord

Misschien dat het verhelderend werkt als ik een concreet voorbeeld uitwerk.

Stel je hebt 2 kruisende lijnen met vectorvoorstellingen:

l1: (x,y,z) = (2,2,0) + l(0,1,0)
l2: (x,y,z) = (-1,0,0) + m(0,1,1)

gevraagd de (kortste) afstand tussen de 2 lijnen.
(schets deze lijnen eens voor jezelf!)

aanpak:
1. bepaal eerst de vgl van het vlak DOOR l1, en evenwijdig aan l2.
2. neem een willekeurig punt op l2 en bereken de afstand tot het vlak.

1. de vergelijking van een vlak is van de gedaante ax+by+cz=d, de vector (a,b,c) is de normaal van het vlak.
Deze normaalvector krijgen we door het "uitprodukt" te nemen van de richtingsvectoren van de 2 lijnen:
(0,1,0)x(0,1,1)=(1,0,0)
het vlak heeft dus de vergelijking 1.x+0.y+0.z=d ofwel x=d
De d bepalen we door een punt (van l1) in te vullen. We vullen (2,2,0) in, waaruit blijkt dat d=2
vergelijking van V: x=2

2.
De afstand van een punt P(xp,yp,zp) tot een vlak V:ax+by+cz=d gaat met de formule:

d(P,V)=|a.xp+b.yp+czp-d|/Ö(a2+b2+c2)

als punt nemen we de plaatsvector (-1,0,0) van l2:
d(P,V)=|1.-1 + 0.0 + 0.0 -2|/Ö(12+02+02) = 3/1 = 3

Hopelijk helpt dit voorbeeld je wat verder.

groeten,

martijn


mg
donderdag 21 september 2006

©2001-2024 WisFaq