Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

Hoi,
Ik snap niet hoe je hier een gelijke noemer van kunt maken:

(a3+8)/(a2-2a+4) + (a2+2a+4)/(a3-8)=?

Het is me gelukt om de tweede noemer te ontbinden maar dan heb je +2a en in die 1e noemer -2a... Hoe moet ik het dan aanpakken?
Alvast bedankt!!!

Nick
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 20 september 2006

Antwoord

Ik heb hier en daar maar 's wat haakjes gezet...

De 'crux' zit hem in het ontbinden van a3+8 en a3-8. Omdat voor a=-2 de veelterm a3+8 gelijk aan 0 is kan je a3+8 ontbinden in (a+2)(....). Voor a3-8 kan dat met a=2, dus a3-8=(a-2)(...). Als je dat doet (doen!) dan komt het leuk uit....

q46717img1.gif

Dat is dan wel mooi...

WvR
donderdag 21 september 2006

©2001-2025 WisFaq