Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Veeltermen

Hallo!

Nadat ik de theorie bestudeerd heb en alle oefenopgaven heb kunnen maken stuit ik in het boek wederom op geniepige opgaven. Ik moet de wortels van de volgende veeltermen vinden:

x2-6x+13
(13 is toch een priem getal?? in het antwoordenboek word gebruik gemaakt van een i teken)

x2+2x+2
(dus moet ik een factor van 2 vinden die opgeteld 2 is??)

x4-1
(in hoeverre gaat de ABC regel hier op?)

Bedankt weer!

Peter
Student universiteit - zaterdag 16 september 2006

Antwoord

De 'normale' product-som-methode (voor reële coëfficiënten) gaan niet lukken. 1·13 of -1·-13 geeft in ieder geval opgeteld geen -6. De grafiek van y=x2-6x+13 heeft dus geen (reële) nulpunten.

Het berekenen van complexe nulpunten gaat handig met kwadraatafsplitsen

x2-6x+13=0
(x-3)2+4=0
(x-3)2=-4
x-3=±Ö(-4)
x-3=±2Öi
x=3±2Öi

Bij 2. hetzelfde verhaal...
Zie ook ontbinden in factoren

De ABC-formule geldt voor vergelijkingen van de vorm ax²+bx+c=0, maar bij 3. herken je het merkwaardig product a2-b2, dus:

x4-1=(x2+1)(x2-1)=(x2+1)(x-1)(x+1)

WvR
zaterdag 16 september 2006

©2001-2024 WisFaq